Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dayanıklı, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, güzel bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak huzurıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince etkili miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en özen etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime anık tevkif etmek muhtevaindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde muhtevailen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça akla yatkın ve muhtevailebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken değişik bir isim bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişlemimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en esen boy bos bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül averaj 6 ay içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine kurulu bu düzenek sıcaklıktan özgür olmadığı muhtevain belli bir saat içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca çokça alev bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en esen seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.